bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Инфекция – лечение, практически съвет, хранене

Инфекции причини

Бактерии, вируси и гъбички навлизат и се разпространяват в организма, като причиняват многобройни заболявания.

Инфекции симптоми

Характерните за инфекцията признаци включват възпаление, висока температура, болки в ставите, зачервявания, образуване на гной; това са естествените прояви на борбата на имунната система срещу болестта.

 • Супер Стрес В комплекс с Витамин С, Bioherba, 100 капс.

  Супер Стрес В комплекс с Витамин С, Bioherba, 100 капс.

  Цена: 27,49 лв.

 • Пчелица Тинктура Прополис 30% - имунитет и при грип, Bioherba, 50 мл
 • Инфекция

  Видове инфекции, кога възникват

  В зависимост от естеството на патогените, инфекциозните заболявания се класифицират на:

  прионови (болест на Кройцфелт-Якоб, Куру, фатално фамилно безсъние);
  вирусни (грип, параинфлуенца, морбили, вирусен хепатит, HIV инфекция, цитомегаловирусна инфекция, менингит);
  бактериални (чума, холера, дизентерия, салмонелоза, стрептококови, стафилококови инфекции, менингит);
  протозоални (амебиаза, критоспоридиоза, изоспориаза, токсоплазмоза, малария, бабезиоза, балантидиаза, бластоцистоза);
  гъбични инфекции или микози (епидермофитоза, кандидоза, криптококоза, аспергилоза, мукормикоза, хромомикоза).

  Кога възникват инфекциите и как протичат

  Състояния, патологии и заболявания, инфекциозни и възпалителни процеси често се диференцират с токсични процеси, патологии и състояния (методите за детоксикация и детоксикация на тялото често се пресичат), с хематологични (хематогенни имунодефицити, апластична анемия, инфекциозни усложнения на хемабластоза), със заболявания, причинени от метаболитни нарушения с ендокринна (метаболитна диария с панкреатогенни ензимни патологии, уремичен ентерит, вторични метаболитни имунодефицити при наличие на бъбречна функция тата, чернодробна недостатъчност, захарен диабет и инфекции, недостиг на витамини: скорбут) и онкология (най-новата версия на диференциалната диагноза често е трудно приложима проблем в съвременната медицина, но тези грешки могат да струват живота на пациента).

  Най-често стомашно-чревните форми на остри инфекции трябва да бъдат диференцирани от коремни или колопроректални под формата на остро отравяне. Интоксикациите на инфекциозния генезис трябва да бъдат разграничени от интоксикации на неинфекциозен генезис - токсични (за хранителни токсични инфекции, ботулизъм, инфекциозен токсичен шок), онкологични (поради сходството в склонността към метастазиране на някои инфекциозни патогени и способността им да дават тумороподобни симптоми), а в някои случаи и да пускат паранеопласт канцерогенни процеси и различни метаболитни синдроми.

  Хирургичните усложнения обикновено са продължение на неблагоприятния ход на остър или хроничен инфекциозен процес, неговото генерализиране, както при сепсис, тетанус и септицемия, бактериемия, септипкокемия, или ако патогенът има например склонност към абсцес (по-специално амебичен абсцес на черния дроб, хидатидна киста, абсцесиран усложнения от морбили, паротит, стрептококови и стафилококови инфекции, еризипели). Инфектологията е най-тясно свързана с алергологията (която помага за диагностициране на инфекции с кожни тестове), имунологията, токсикологията, пулмологията, гастроентерологията, неврологията и отоларингологията, както и челюстно-лицевата хирургия (като цяло инфекциозни практики - най-често засегнати системи от тези области на медицината). Инфектологията има няколко подсектора, участващи в съответните инфекции: трансмисия и антропозооноза: паразитология - микология, протозоилогия, прототиология, хелминтология, рабиология; вирусна - вирусология, бактериална - бактериология, специфична: фтизиология и венерология. Епидемиологията беше една от областите на инфекциологията и в класическа форма беше свързана с нея, занимавайки се с проблемите на обхвата на епидемичния процес - разпространението на инфекциозни патогени. Микробиологията изучава патогенните свойства на живите организми. Хигиенната, антисептичната, асептичната и ваксинационната дейност се отнасят до мерки за предотвратяване и контрол на разпространението на инфекциозни заболявания и формирането на пандемии в ендемични заболявания, а по-често, в ерата на глобализацията, климатичните сривове и глобалното затопляне в не ендемичните региони.

  Лечение на инфекции

  Практически съвет при инфекции

  • Ако е възможно, намалете до минимум употребата на лекарства. Много често те потискат образуването на червени кръвни телца, които имат жизненоважно зничение в борбата с инфекцията.  Антибиотиците променят естествената флора на тялото и я правят по-податлива на инфекции.

  • Намалете алкохола, никотина, химикалите и хранителните добавки, които също увреждат имунната система.

  • Отделяйте достатъчно време за почивка.

  Хранене при инфекции

  Следните антиокислители спомагат за увеличаването на имунитета и устойчивостта на инфекции:

  • Витамин С - съдържа се в касиса, магданоза, броколите, зеления пипер, ягодите, портокалите и доматите.

  • Витамин Е - съдържа се в житните кълнове, семената, растителните масла, маргарина и яйчения жълтък.

  • Бетакаротин - съдържа се в зелените листни зеленчуци, жълтите зеленчуци и плодовете.

  • Витамин В комплекс: вземайте по 1 доза дневно.

  • Селен - съдържа се в пълнозърнестото брашно, свинското месо, яйцата и сиренето.

  • Цинк - съдържа се в стридите, черния дроб, месото, сиренето Чедър, фасула и лещата.

  • Магнезий - съдържа се в бразилските орехи, пълнозърнестото брашно, чистия шоколад, лещата и магданоза.

  • Избягвайте захарта, включително тази в плодовете и плодовите сокове.

  Релаксация при инфекции

  • Доказано е, че стресът отслабва защитните сили на организма. Чрез подходящи физически упражнения, йога и медитация може да намалите стреса във всекидневието си. Ако сте потиснат или напрегнат поради причини извън вън вашия контрол, трябва да потърсите професионална помощ на психолог, психотерапевт или аналитик.

  Традиционна медицина при инфекции

  • Всяко предизвикано от инфекция повишаване на температурата изисква обяснение. Причините могат да в ключват всичко - от обикновената настинка до белодробно възпаление, малария или СПИН. Ако след 24-48 часа не установите причината за темперитурата, консултирайте се с лекар.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Супер Стрес В комплекс с Витамин С, Bioherba, 100 капс.

   Супер Стрес В комплекс с Витамин С, Bioherba, 100 капс.

   Цена: 27,49 лв.

  2. Витамин Е течен, Bioherba, 50 мл

   Витамин Е течен, Bioherba, 50 мл

   Цена: 22,00 лв.

  3. Селен - за имунитет и щитовидна жлеза, Bioherba, 100 мкг, 100 капс.