bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Хранително отравяне – практически съвети, билки, хомеопатия

Обикновено се проявява 48 часа след консумирането на храни или напитки, заразени с бактерии, вируси или химически токсини. Сред най-разпространените зарази са салмонелата, листерията и стрептококите. Симптомите се изразяват в стомашни болки, повръщане и диария.

Хранително отравяне

Лечение на хранително отравяне

Повръщането и диарията, макар да са неприятни, са естествените начини да се изхвърли отровата от организма колкото се може по-скоро. Следователно не се опитвайте да ги предотвратите, освен ако не ви е посъветвал специалист. Следните лекарства успокояват стомаха, възвръщат силите след пристъпа и предотвратяват възобновяването му.

Практически съвети при хранително отравяне

• Измивайте си добре ръцете, след като сте ходили до тоалетната и преди да се докоснете до храна, за да не пренесете заразата върху други хора.

Билки при хранително отравяне

• Запарка от ливадник успокоява раздразнената слузеста лигавица на храносмилателната система: 2 чаени лъжички сушена билка се заливат с чаша вряща вода, запарват се 15 минути и се пие 3 пъти дневно.

 • Пробиотик 4 щама - за храносмилане и имунитет, Bioherba, 60 капс.
 • Хомеопатия при хранително отравяне

  • При обилна диария, съпроводена с парещи стомашни колики, безпокойство, потиснатост и втрисане: бял арсеник (Аrsenicum album).

  • При повръщане и диария с обилна студена пот: бялачемерика (Veratrum album).

  • След стимулиращи средства (кафе, чай, подправки)диарията се редува с безплодни напъни: блювателен орех (Nux vomica).

  • При парене в дебелото черво и ануса с неволно отделяне: алое (Аlое).

  • При зеленикава неболезнена диария и стомашни спазми, влошава се рано сутрин: подофилин (Podophylum).

  По една доза на всеки 10 минути до 6 дози и повторете, ако е необходимо

  Хранене при хранително отравяне,  домашни рецепти срещу хранително отравяне

  • По време на пристъпа не яжте твърди храни. За да възстановите загубата на сол и вода (това е особено важно за децата и хората в напреднала възраст), разтворете една чаена лъжичка сол и една кафена лъжичка захар или мед в един литър вряла вода и в половин литър портокалов или лимонов сок. Пийте по половин литър от сместа на час, докато симптомите утихнат.

  • След като диарията и повръщането престанат, яжте неподправени пълноценни храни и зеленчуци. Бананите нормализират стомаха. Киселото мляко и млечнокиселият прах възстановяват полезните бактерии в стомаха.

  • Вземайте млечнокиселата смес, описана по-горе, с чаша вода 3 пъти дневно в продължение на няколко седмици след пристъпа.

  Традиционна медицина при хранително отравяне

  • В упорити и крайни случаи се предписват лекарства, за да неутрализират изтощението от диарията и повръщането. 

  Предпазни мерки и профилактика при хранително отравяне

  • Хранителното отравяне или „стомахът на пътника" може да се предотврати, като осигурим стомаха с богато разнообразие от здравословни бактерии, които да се преборят с инфекцията: разтворете 1 чаена лъжичка от мощния млечнокисел бактерий (Lactobacillus acidophilus), 1 чаена лъжичка прах от бифидобактерия (Bifidobacteria) и 1/2 чаена лъжичка български млечнокисел бактерии (Lactobacillus bulgaricus) (продават се в магазините за здравословна храна) в чаша изворна вода. Пие се 3 пъти дневно. Заедно с това консумирайте обилно кисело мляко. Междувременно продължавайте да вземате млечнокиселата смес с чаша вода преди всяко ядене. Ако получите симптомите на хранително отравяне, увеличете дозата на 1 чаена лъжичка с вода на всеки час, докато симптомите утихнат.

  • Ако пътувате из страните от Третия свят, пийте само преварена или дестилирана вода. Избягвайте храни, които не са прясно сготвени или не са добре топлинно обработени. Избягвайте месото, суровите зеленчуци, небелените плодове, плодовите сокове (освен ако не са бутилирани) и леда в напитките (който обикновено се прави от вода за битови нужди).

  • Заразите често се задържат и се развиват в готовите храни, които не се притоплят правилно. Избягвайте готовите, замразени или дълбоко замразени храни.

  • Купувайте дреболии и яйца и добре ги сготвяйте.

  • Избягвайте да се храните със сурова риба или месо.

  Предотвратяване на хранителното разтройство

  На първо място, трябва да намерите силата да разпознаете съществуването на проблема. Това може да е трудно, особено ако все още сте убедени (някъде дълбоко в душата си), че отслабването с булимия или анорексия е ключът към успеха, щастието и самочувствието. Дори и да осъзнаете, че това не е така, може да ви е трудно да се отървете от старите навици.
  Добрата новина е, че ако сте сериозни за промяна и сте готови да помолите за помощ, ще успеете. Но е важно да се разбере, че за пълно възстановяване не е достатъчно просто да "забравите" за Нездравословното поведение на храните. Вие ще трябва да се запознае отново с момичето, което се крие зад тези лоши навици, мисли за отслабване и желанието за "перфектната картина".

   

  Продукти свързани със статията

  1. Блатен тъжник стрък рязан – Спирея, при ревматизъм и високо кръвно, Filipendula ulmaria
  2. Арсеникум, ARSENICUM ALBUM CH 9, Боарон

   Арсеникум, ARSENICUM ALBUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  3. Вератрум албум, VERATRUM ALBUM CH 9, Боарон

   Вератрум албум, VERATRUM ALBUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.