Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Епизиотомия – аромотерапия, хомеопатия, традиционна медицина

Епизиотомия причини

Разрез на кожата и мускулите между матката и ануса за разширяване на маточния отвор при раждане. Доскоро епизотомиите се прилагаха повсеместно, за да се предотврати естественото разкъсване и както се смяташе, да се предотврати увреждането на бебешката главичка Последните изследвания показват, че процедурата е наложителна само в редки случаи при опасност за плода. Според тях естествените разкъсвания като цяло заздравяват по-бързо от хирургическите, които разрязват по-дълбоките слоеве тъкан и зарастват по-трудно.

Епизиотомия

• През последните 6 седмици от бременността масажирайте перинеума (областта между матката и ануса) и външните полови органи със зехтин.

• Раждане в изправено положение: приведена, на колене, клекнала, изправена или и през четирите положения родилката предотвратява или свежда до минимум разкъсването и необходимостта от епизиотомия. Лежането или седенето напряга повече перинеума.

• Не избързвайте и не насилвайте втората фаза от раждането. Следвайте собствения си инстинкт и се напъвайте тогава и толкова силно, колкото е нужно. Като си давате повече време, това позволява на перинеума да се paзшири, без да се разкъсва.

• Избягвайте да употребявате средства за дезинфекция при измиването на половите органи, понеже това отмива естествената среда и изсушава кожата.

• Поставяйте гореща кърпа или пеленка на перинеума. Това ще предизвика приток на кръв и ще отпусне тъканите.

• Когато усетите главичката на детето, отпуснете тъканите на перинеума или ги масажирайте с малко зехтин (илио). Помогнете на бебето да излезе със собствените си ръце.

Лечение след епизиотомия или разкъсване

Обикновено след разкъсване и винаги след епизиотомия се прибягва до зашиване. Следните лечения ускоряват  оздравяването и намаляват неразположението.

Аромотерапия след епизиотомия или разкъсване

• За по-бързо заздравяване и предотвратяване на инфекции всеки ден вземайте вана, в която сте капнали по 2 капки масло от кипарис и лавандула.

Хомеопатия след епизиотомия или разкъсване

• Намазвайте мястото с крем от невен, когато има нужда.

• След хирургически paзрез, при висока чувствителност: грозде (Staphysagria), 3 пъти дневно до 7 дни.

Упражнения след епизиотомия или разкъсване

Следното разтягане ще предизвика приток на кръв към перинеума и ще ускори заздравяването.

•Легнете по корем на пода, стягайте и отпускайте тазовите мускули (които контролират уринирането) 10 пъти и повтаряйте колкото се може по-често.

•От същото положение, вдигнете единия крак назад и стегнете тазовите мускули, след което повторете същото с другия крак. Изпълнява се по 10 пъти за всеки крак.

Традиционна медицина след епизиотомия или разкъсване

•Лекарите препоръчват мястото да се поддържа колкото се може по-чисто след епизиотомията, за да си предотврати инфекцията. Трябва да се вземат мерки също за предотвратяване на запек и напъване.

 1. МАСЛО ОТ КИПАРИС, 10мл

  МАСЛО ОТ КИПАРИС, 10мл

  Редовна цена: 5,99 лв.

  Промо цена 5,93 лв.

  1%

 1. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 5,17 лв.

  Промо цена 5,12 лв.

  1%

 1. ТИНКТУРА НЕВЕН, 100 мл

  ТИНКТУРА НЕВЕН, 100 мл

  Редовна цена: 6,96 лв.

  Промо цена 6,89 лв.

  1%