bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Епизиотомия – аромотерапия, хомеопатия, традиционна медицина

Епизиотомия причини

Разрез на кожата и мускулите между матката и ануса за разширяване на маточния отвор при раждане. Доскоро епизотомиите се прилагаха повсеместно, за да се предотврати естественото разкъсване и както се смяташе, да се предотврати увреждането на бебешката главичка Последните изследвания показват, че процедурата е наложителна само в редки случаи при опасност за плода. Според тях естествените разкъсвания като цяло заздравяват по-бързо от хирургическите, които разрязват по-дълбоките слоеве тъкан и зарастват по-трудно.

Епизиотомия

• През последните 6 седмици от бременността масажирайте перинеума (областта между матката и ануса) и външните полови органи със зехтин.

• Раждане в изправено положение: приведена, на колене, клекнала, изправена или и през четирите положения родилката предотвратява или свежда до минимум разкъсването и необходимостта от епизиотомия. Лежането или седенето напряга повече перинеума.

• Не избързвайте и не насилвайте втората фаза от раждането. Следвайте собствения си инстинкт и се напъвайте тогава и толкова силно, колкото е нужно. Като си давате повече време, това позволява на перинеума да се paзшири, без да се разкъсва.

• Избягвайте да употребявате средства за дезинфекция при измиването на половите органи, понеже това отмива естествената среда и изсушава кожата.

• Поставяйте гореща кърпа или пеленка на перинеума. Това ще предизвика приток на кръв и ще отпусне тъканите.

• Когато усетите главичката на детето, отпуснете тъканите на перинеума или ги масажирайте с малко зехтин (илио). Помогнете на бебето да излезе със собствените си ръце.

 • Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 5,69 лв.

 • Мехлем Невенко - с невен, лайка, бял равнец и лавандула, Radika, 30 мл
 • Лечение след епизиотомия или разкъсване

  Обикновено след разкъсване и винаги след епизиотомия се прибягва до зашиване. Следните лечения ускоряват  оздравяването и намаляват неразположението.

  Време на заздравяване след епизиотомия

  В процеса на раждане се увреждат различни слоеве тъкани, раната се зашива на слоеве и времето на заздравяване на ранените тъкани е различно. Поради това се взема максималното време, през което такива рани заздравяват. Времето на зарастване е 7-10 дни на мека повърхност. Не е необходимо да се страхувате от болка и да избягвате акта на дефекация през първия ден след раждането, защото препълването на долното дебело черво води до увеличаване на натоварването върху околните тъкани и органи (пикочен мехур, матка) и съответно до увеличаване на болката. За да се избегне тази ситуация, е важно да бъдете внимателни към редовен прием на храна, както и да използвате храна, която е разрешена в следродилния период и има слабително действие в диетата. Ако почувствате силна болка, усещане за пулсация, потрепване, спукване в областта на шева, незабавно информирайте Вашия лекар, лекар на повикване, акушерка, за да изключите възможни усложнения.

  Налагат ли се шевове при епизиотомия, има ли болка

  Резултатите показват, че зашиването подкожно е свързано с по-малко болка, по-малка нужда от обезболяващи след раждане или за отстраняване на конци; обаче, когато методът на непрекъснато зашиване се използва за зашиване на трите слоя, това може да причини още по-малко болка. Квалификацията на хирурзите и нивото на обучение варират в различни изпитвания. Необходими са други проучвания, за да се оцени ефективността на програмите за обучение на перинеални шевове. Освен това са необходими изследвания за изследване на интервенции, които могат да намалят честотата на перинеални наранявания по време на раждане.

  Какво може да се направи, за да се намали рискът от епизиотомия

  Въпреки че има много различни медицински възгледи за ефекта на перинеалния масаж върху предотвратяването на перинеални разкъсвания по време на раждане, има доказателства, които предполагат, че масажът помага за намаляване на тези неприятни последици. Така рискът от разкъсване на перинеума се намалява с 10%, а рискът от разрез на епизиотомията - с 16%.

  Перинеумът е областта между ануса и вагината. Известен е под пълното име на базалната област на таза, която се състои от мускули, връзки и слоеве тъкан, които се простират от срамната кост до опашната кост. Задачата на тазовата област е да поддържа ректума, пикочния мехур и матката на място. Тазовото дъно също помага на тялото да контролира налягането, когато посещавате тоалетната, както и да се наслаждавате на акта на секс. Масажът на перинеума ще помогне на тази област да стане по-гъвкава, еластична, като по този начин ще ограничи честотата на епизиотомия при раждане.

  Аромотерапия след епизиотомия или разкъсване

  • За по-бързо заздравяване и предотвратяване на инфекции всеки ден вземайте вана, в която сте капнали по 2 капки масло от кипарис и лавандула.

  Хомеопатия след епизиотомия или разкъсване

  • Намазвайте мястото с крем от невен, когато има нужда.

  • След хирургически paзрез, при висока чувствителност: грозде (Staphysagria), 3 пъти дневно до 7 дни.

  Упражнения след епизиотомия или разкъсване

  Следното разтягане ще предизвика приток на кръв към перинеума и ще ускори заздравяването.

  •Легнете по корем на пода, стягайте и отпускайте тазовите мускули (които контролират уринирането) 10 пъти и повтаряйте колкото се може по-често.

  •От същото положение, вдигнете единия крак назад и стегнете тазовите мускули, след което повторете същото с другия крак. Изпълнява се по 10 пъти за всеки крак.

  Традиционна медицина след епизиотомия или разкъсване

  •Лекарите препоръчват мястото да се поддържа колкото се може по-чисто след епизиотомията, за да си предотврати инфекцията. Трябва да се вземат мерки също за предотвратяване на запек и напъване.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Кипарис (Cypress oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Кипарис (Cypress oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 6,59 лв.

   Промо цена 4,28 лв.

   -35%

  2. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,69 лв.

  3. Невен Тинктура при язва, Bioherba, 100 мл

   Невен Тинктура при язва, Bioherba, 100 мл

   Цена: 7,66 лв.