bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Епилепсия – лечение, практически съвети, хранене

Какво е епилепсия

Прекомерното отделяне на електричество от нервните клетки в мозъка води до припадане, което може да бъди частично, когато болният е в съзнание, и общо, когато губи съзнание.

 • Хелатиран Магнезий, Bioherba, 133 мг, 60 капс.

  Хелатиран Магнезий, Bioherba, 133 мг, 60 капс.

  Цена: 10,99 лв.

 • Цинк Цитрат, Bioherba, 30 мг, 60 капс.

  Цинк Цитрат, Bioherba, 30 мг, 60 капс.

  Цена: 7,69 лв.

 • Епилепсия

  Епилепсия причини

  Увреждания на черепа, преминал инсулт, мозъчни тумори, огнища на хронична инфекция в тялото и инфекциозни мозъчни заболявания могат да провокират развитието на епилепсия. Епилепсията може да настъпи след раждане, причинено от генетични патологии. Тази патология може да се развие вследствие на дифтерия, тиф и паротит.

  Епилепсия симптоми

  Основният симптом на епилепсия е голям епилептичен припадък, най-често се появява внезапно без никакви провокиращи фактори. В някои случаи този припадък се предшества от симптоматични сигнали под формата на раздразнителност, безсъние, главоболие, общо влошаване на здравето. По време на припадъка пациентът може да загуби съзнание, да има конвулсии, неволно уриниране и дефекация. След припадък пациентът се чувства претоварен и изтощен.

  Как се диагностицира епилепсия

  Епилепсията се диагностицира въз основа на характерни клинични прояви на припадъци в комбинация с патологични промени в електроенцефалограмата (ЕЕГ). При симптоматични форми на епилепсия, причинени от структурни промени в мозъка, невроизобразяването (ЯМР) също играе важна роля в диагнозата.

  За идентифициране на клиничните прояви на припадъци основният метод на изследване е разговор с пациента и свидетели на пристъпа - обикновено роднини на пациента.

  Лечение на епилепсия

  •Да се провежда под лекарско наблюдение.

  Практически съвети при епилепсия

  • Алергиите към химикали, пестициди или определени храни (фъстъци и чай, например), предизвикват епилиптични припадъци.

  Хранене при епилепсия

  Според някои изследвания недостигът на витамин В и витамин D може да предизвика епилептичен припадък. Витамин D се набавя чрез излагане на слънчева светлина и консумиране на риба и витаминизирано мляко. Тези витамини обаче трябва да се вземат само под лекарско наблюдение.

  • Магнезият, цинкът и калцият имат антиконвулсивни свойства. Според изследванията всекидневната употреба на 450 мг. магнезий успешно контролира пристъпите. Сответната употреба на цинк и калций може да се набави с дневна дажба комплексни витамини и минерални соли.

  • Ниската кръвна захар също може да бъде рисков фактор.

  • Аминокиселината торин контролира пристъпите: препоръчват се от 50 мг. до 1 г. дневно.

  Упражнения при епилепсия

  • Упражненията са полезни, при условие че състоянието е стабилизирано. Ходенето, плуването или леката аеробика са подходящи занимания.

  Специализирана помощ при епилепсия

  • Пристъпи, които започват след нараняване на главата, могат да се лекуват от черепната остеопатия.

  Традициониа медицина при епилепсия

  • Обикновено се предписват антиконвулсивни и успокоителни средства, за да осигурят минималното съдържание на лекарството в кръвта, необходимо за контролирането на пристъпите. Някои случаи на епилепсия се лекуват с отстраняване на част от мозъка по хирургически път.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Хелатиран Магнезий, Bioherba, 133 мг, 60 капс.

   Хелатиран Магнезий, Bioherba, 133 мг, 60 капс.

   Цена: 10,99 лв.

  2. Цинк Цитрат, Bioherba, 30 мг, 60 капс.

   Цинк Цитрат, Bioherba, 30 мг, 60 капс.

   Цена: 7,69 лв.

  3. Калций и Магнезий - за здрави кости и зъби, Bioherba, 60 капс.