Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Брадавици и лечение с билки

Брадавици и лечение с билкиБезвредни, но заразни израстъци, които се причинявит от вирус. Най-често се появяват по ръцете, лицето, коленете, кожата на главата или стъпалата. Обикновено появата на брадавица не се придружава от специфични симптоми, въпреки че те могат да причинят болка и сърбеж, особено по стъпалата и петите. Брадавиците по половите органи, които се появяват около влагалището, ануса, пениса или скротума, могат да причинят рак на матката у жените.Незабавно се прегледайте при лекар. За предпазване от зараза с брадавици по половите органи се препоръчва употребата на презервативи.

Брадавици причини

Невъзможно е да се застрахова срещу появата на брадавици. Причината за инфекцията е контактът на здрав човек със заразен. Пътят на проникване на вируса в кожата е чрез микроскопични пукнатини, драскотини, рани и други нарушения на целостта на епидермиса.
Друг провокиращ фактор е HPV и намаляването на защитната функция на тялото, когато имунната система не разпознава въвеждането на външен агент или няма време да се справи с него.
За външни фактори за появата на брадавици се считат:

физически контакт с инфектиран човек (ръкостискане, прегръдка, докосване);
чрез повърхности, на които се намират епителни клетки на носители на HPV (например в басейна, душ, чрез лични хигиенни предмети, дрехи и обувки).
За намаляване на локалния имунитет на кожата и насърчаване на активното възпроизводство на папилома вирус може да се окаже хипотермия, чести настинки, наличието на други хронични вирусни и гъбични инфекции (херпес, микози, Candida). Стресът, лошото хранене, лошите навици също могат значително да намалят защитната функция на тялото и да направят кожата уязвима за проникването на чужди микроорганизми.

Брадавици симптоми

Обикновено появата на брадавици не се усеща до образуването на израстъци на пръстите, краката, лицето, шията или торса. В редки случаи човек може да се почувства леко сърбеж и мравучкане на места, където е засегнат HPV.
Дерматологът може да определи вида на брадавиците с помощта на визуален преглед. Те обикновено лесно се диагностицират, въпреки факта, че техните клинични характеристики варират в зависимост от местоположението.
Брадавиците се характеризират със собствена мрежа от капиляри, които позволяват да се разграничат от мазоли, лишии, плоскоклетъчен рак и от невус, наподобяващи външно обикновени брадавици.
Конвенционалният преглед често е достатъчен и само в сложни случаи се извършват допълнителни изследвания за определяне на щама на патогена и естеството на образуванието.

Лечение на брадавици

Обикновено брадавиците изчезват от само себе си около година след появяването. При упоритите случаи може да използвате следните методи.

Билки при брадавици

• Смята се, че натриването на брадавиците със счукана скилидка чесън ще ускори изчезването им. Полезно е и яденето на много суров чесън.

Хомеопатия при брадавици

Препоръчва се специализираната помощ, въпреки че може да изпробвате следните лекарства, които се вземат на 12 часа най-много в продължение на 3 седмици:

• При големи грапави брадавици по лицето, клепачите и възглавничките на пръстите, които лесно се разкървавяват: каустик (Causticum).

• При брадавици, които наподобяват карфиол, причиняват сърбеж и кървене при миене: азотна киселина (Acidum Nitricum).

• При плоски твърди брадавици по ръцете и стъпалата: твърд антимон(Antimonium crudum).

• При брадавици по дланите и потене на ръцете: натриев хлорид (Natrium muriaticum).

• Тинктура от божо дърво е ефикасно средство, което се прилага два пъти на ден и след това брадавицата се превързва.

Визуализация при брадавици

• Всеки ден в продължение на 5 минути си отпочивайте със затворени очи и си представяйте как брадавиците се смаляват и постепенно изчезват.

Други средства при брадавици

• Гъста смес от рициново масло и бакпулвер: намазвате преди лягане и превързвате с бинт или анкерпласт. През деня оставяйте открито мястото.

Масло с Витамин Е: мажете 3 пъти на ден и превързвайте.

• Масло с витамин А, мажете 3 пъти на ден и превързвайте.

Специализирана помощ

• От полза може да е хипнотерапията.

Традиционна медицина при брадавици

• Замразяване или изгаряне, понякога се правят и операции.

 1. ЧЕСЪН ГРАНУЛИ
 1. Каустикум, CAUSTICUM CH 9, Боарон

  Каустикум, CAUSTICUM CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,03 лв.

  Промо цена 3,79 лв.

  6%

 1. Нитрикум ацидум, NITRICUM ACIDUM CH 9, Боарон

  Нитрикум ацидум, NITRICUM ACIDUM CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,03 лв.

  Промо цена 3,79 лв.

  6%