bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Брадавици и лечение с билки

Брадавици и лечение с билкиБезвредни, но заразни израстъци, които се причинявит от вирус. Най-често се появяват по ръцете, лицето, коленете, кожата на главата или стъпалата. Обикновено появата на брадавица не се придружава от специфични симптоми, въпреки че те могат да причинят болка и сърбеж, особено по стъпалата и петите. Брадавиците по половите органи, които се появяват около влагалището, ануса, пениса или скротума, могат да причинят рак на матката у жените.Незабавно се прегледайте при лекар. За предпазване от зараза с брадавици по половите органи се препоръчва употребата на презервативи.

Брадавици причини

Невъзможно е да се застрахова срещу появата на брадавици. Причината за инфекцията е контактът на здрав човек със заразен. Пътят на проникване на вируса в кожата е чрез микроскопични пукнатини, драскотини, рани и други нарушения на целостта на епидермиса.
Друг провокиращ фактор е HPV и намаляването на защитната функция на тялото, когато имунната система не разпознава въвеждането на външен агент или няма време да се справи с него.
За външни фактори за появата на брадавици се считат:

физически контакт с инфектиран човек (ръкостискане, прегръдка, докосване);
чрез повърхности, на които се намират епителни клетки на носители на HPV (например в басейна, душ, чрез лични хигиенни предмети, дрехи и обувки).
За намаляване на локалния имунитет на кожата и насърчаване на активното възпроизводство на папилома вирус може да се окаже хипотермия, чести настинки, наличието на други хронични вирусни и гъбични инфекции (херпес, микози, Candida). Стресът, лошото хранене, лошите навици също могат значително да намалят защитната функция на тялото и да направят кожата уязвима за проникването на чужди микроорганизми.

 • Витамин Е течен, Bioherba, 50 мл

  Витамин Е течен, Bioherba, 50 мл

  Цена: 22,00 лв.

 • Брадавици симптоми

  Обикновено появата на брадавици не се усеща до образуването на израстъци на пръстите, краката, лицето, шията или торса. В редки случаи човек може да се почувства леко сърбеж и мравучкане на места, където е засегнат HPV.
  Дерматологът може да определи вида на брадавиците с помощта на визуален преглед. Те обикновено лесно се диагностицират, въпреки факта, че техните клинични характеристики варират в зависимост от местоположението.
  Брадавиците се характеризират със собствена мрежа от капиляри, които позволяват да се разграничат от мазоли, лишии, плоскоклетъчен рак и от невус, наподобяващи външно обикновени брадавици.
  Конвенционалният преглед често е достатъчен и само в сложни случаи се извършват допълнителни изследвания за определяне на щама на патогена и естеството на образуванието.

  Какво представлява кондиломите

  Причинителят на гениталните брадавици е човешкият папиломен вирус (HPV), който се предава по полов път и засяга кожата и лигавиците, поради което на лигавицата на гениталните органи се появяват израстъци, наподобяващи брадавици. Кондиломите могат да се появят както на външните гениталии, така и на шийката на матката.

  HPV се предава само от болен човек на здрав, чрез директен контакт (обикновени брадавици през ръцете; генитални брадавици, наричани още кондиломи, по време на полов акт).
  Чрез косвен контакт (чрез заразени обекти).
  Брадавиците се разпространяват по кожата и лигавиците, най-често поради вируса, влизащ в тялото през увредена кожа по време на директен контакт, особено ако е прекалено суха. Също така при наличие на пукнатини, нарушен приток на кръв или повишено изпотяване. Вирусът, причиняващ брадавици, не прониква по-дълбоко от кожата.

  Видове брадавици, диагностициране, основни характеристики

  Брадавиците могат да бъдат от няколко вида:

  Обикновените брадавици са най-често срещаните. Често те се появяват при деца и юноши, често локализирани върху кожата на ръцете и краката. Първо се появява твърд светлосив възел с неравна повърхност, след което малки черни точки стават забележими. Такива брадавици могат да бъдат болезнени.

  По ръцете и лицето се появяват плоски (младежки) брадавици. Те са малки, множество, червени и кафяви, понякога с жълтеникав оттенък. Те растат на гърба на шията и ръцете, върху кожата на коленете. Такива брадавици могат да се разпространят след бръснене по лицето (при мъжете) и по краката (при жените).

  Брадавиците за краката се появяват във всички възрастови групи. В резултат на постоянно компресиране те са много твърди, плоски, с кератинизирана повърхност, върху които често се забелязват черни точки. Обикновено има 2-3 брадавици, понякога повече от десет. Няколко брадавици, разположени една до друга, могат да се слеят и да образуват един вид заобиколена "чиния". Тези брадавици често са много болезнени и затрудняват ходенето.

  Филиформените брадавици най-често растат на шията, под мишниците, върху кожата на клепачите, под гърдите. Те са тънки, с дължина няколко милиметра, с ясно изразени ръбове, под формата на зърна с неравна повърхност. Броят на брадавиците може да бъде много различен - от единични брадавици до големи струпвания.

  Генитални брадавици (генитални брадавици) - появяват се върху външните гениталии, върху лигавиците им, около ануса, в перинеума, върху кожата на задните части. Брадавиците могат да се слеят. В този случай те наподобяват карфиол. Заразяването става чрез полов акт или чрез заразени предмети. Някои видове HPV, които персистират в областта на гениталиите, са онкогенни, т.е. може да провокира развитието на рак на шийката на матката.

  Заболяване при мъжете от брадавици, усложнения

  Аногениталните брадавици (генитални брадавици) са папиларни израстъци на плът или розово-червен цвят по кожата и лигавиците на гениталните органи. Те могат да бъдат намерени както поотделно (по форма се сравняват с кок кок), така и заедно (в този случай те наподобяват морски водорасли). Основният път на инфекция с аногенитални брадавици (генитални брадавици) е чрез сексуално предаване, включително орално-генитални контакти и анален секс. Заразените клетки са податливи на злокачествена дегенерация.

  Лечение на брадавици

  Обикновено брадавиците изчезват от само себе си около година след появяването. При упоритите случаи може да използвате следните методи.

  Билки при брадавици

  • Смята се, че натриването на брадавиците със счукана скилидка чесън ще ускори изчезването им. Полезно е и яденето на много суров чесън.

  Хомеопатия при брадавици

  Препоръчва се специализираната помощ, въпреки че може да изпробвате следните лекарства, които се вземат на 12 часа най-много в продължение на 3 седмици:

  • При големи грапави брадавици по лицето, клепачите и възглавничките на пръстите, които лесно се разкървавяват: каустик (Causticum).

  • При брадавици, които наподобяват карфиол, причиняват сърбеж и кървене при миене: азотна киселина (Acidum Nitricum).

  • При плоски твърди брадавици по ръцете и стъпалата: твърд антимон(Antimonium crudum).

  • При брадавици по дланите и потене на ръцете: натриев хлорид (Natrium muriaticum).

  • Тинктура от божо дърво е ефикасно средство, което се прилага два пъти на ден и след това брадавицата се превързва.

  Визуализация при брадавици

  • Всеки ден в продължение на 5 минути си отпочивайте със затворени очи и си представяйте как брадавиците се смаляват и постепенно изчезват.

  Други средства при брадавици

  • Гъста смес от рициново масло и бакпулвер: намазвате преди лягане и превързвате с бинт или анкерпласт. През деня оставяйте открито мястото.

  • Масло с Витамин Е: мажете 3 пъти на ден и превързвайте.

  • Масло с витамин А, мажете 3 пъти на ден и превързвайте.

  Специализирана помощ

  • От полза може да е хипнотерапията.

  Традиционна медицина при брадавици

  • Замразяване или изгаряне, понякога се правят и операции.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Каустикум, CAUSTICUM CH 9, Боарон

   Каустикум, CAUSTICUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  2. Нитрикум ацидум, NITRICUM ACIDUM CH 9, Боарон

   Нитрикум ацидум, NITRICUM ACIDUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  3. Тинктура Чеснови капки при високо кръвно и холестерол, Bioherba, 100 мл