bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Болести, предавани по полов път

Болести, предавани по полов пътИнфекции или заразявания, които обикновено, макар и не винаги, се предават при полов акт. Съществуват 20 основни вида сексуални инфекциозни заболявания, всички от които представляват риск за здравето. Много често пациентът дори не осъзнава, че е заразен, тъй като такива заболявания имат скрит инкубационен период, по време на който не се откриват симптоми. Тази ситуация води до прехода на началния стадий на заболяването в хроничен.

Всички инфекциозни заболявания са разделени на три типа патогени, като патогена.
Заболявания, причинени от микроби-сифилис, гонорея, лимфогрануломатоза.

Болести, причинени от най-простите протозони видове микроорганизми, най-честите от които са трихомониаза.

Вирусни - ХИВ, хепатит, херпес, цитомегалия.


Видове болести, предавани по полов път, симптоми, стадии, причинител, диагностика


Херпес

Ако преди мъжете трябваше са се страхували от втория тип вирус, днес първият тип също активно се установява върху гениталиите. Причините за заболяването включват лоша екология, некачествена храна и пасивен начин на живот, както и модата за орален секс.

С отслабване на имунната система вирусът се усеща от мехурчетата с червена граница, които в крайна сметка започват да се сливат помежду си по гениталиите. Има усещане за парене, сърбеж, болка, възпаление на уретрата. С течение на времето симптомите могат да отшумят или да изчезнат напълно. Но вирусът все още е там.

Учените все още не са измислили лек за тази болест, предавана по полов път. Има тонове лекарства, но всички те просто подтискат вируса по-дълбоко, но не го убиват. Можете да живеете с него. Но по време на обостряне на симптомите не трябва да се прави секс.


Аногенитални брадавици


Причината за заболяването е човешкият папиломен вирус. Общо има около сто единици (видове вируси). 40 от тях засягат гениталиите и ануса. Изглеждат като конични израстъци по гениталиите, размножават се бързо. Можете да се отървете от тях с помощта на криотерапия (отстраняване на брадавици). И ако искате да излекувате заразата отвътре, трябва да се подложите на антивирусно лечение и да вземете курс от специални лекарства.


Трипер (гонорея)


Причина за инфекция: игнориране на използването на контрацепция и бактерията Neisseria gonorrhoeae, предавана изключително чрез сексуален контакт.

Симптоми: спазми и парене по време на уриниране, обикновено се появяват след 3-5 дни. Веднъж попаднал в тялото, инфекцията на задната част често прогресира, приближавайки се до простатната жлеза.

Лесно се открива гонорея с обикновен тампон. Можете да се отървете от него със съвременни мощни антибиотици. Но ако се изчака посещение при лекаря, вирусът може да проникне в така наречената L-форма. Тогава лекарят ще трябва да разработи специална система за лечение. Този процес може да забави възстановяването.

Краен етап: тестисът и неговият придатък са засегнати.

Резултат: безплодие, импотентност. Артрит и възпаление на ректума.


Сифилис


Тъжната новина: през 90-те години заболяването се лекува не с класически пеницилин, а с трайните му лекарства, които не лекуват инфекцията, а просто облекчават симптомите. Резултатът - днес има много нелекувани пациенти, на които вече не може да се помогне.

Обикновено се лекува с антибиотици в стационарни или амбулаторни условия. Ако всичко протича, към процеса са свързани физиотерапия и имунотерапия. И винаги се регистрират и проверяват на всеки три месеца за рецидиви.

В последната (третична) фаза на заболяването инфекция (бледа трепонема) засяга нервната система на пациента и мозъка. Започва разграждането и разпад на личността, парализа, глухота, лудост, лезии на венците - възли под кожата, които растат и след това се отварят, образувайки язви. Резултатът е дълга и болезнена смърт.


Урогенитална хламидия


Според Световната здравна организация:

"Всяка година повече от 90 милиона души се разболяват от хламидия на нашата планета."

Причината е незабавно заразяване с микроорганизма Chlamydia trachomatis в случаите, когато презервативът се скъса.

Симптоми на полово предавано заболяване: стъкловидно течение и гнойни нишки в урината. Щом откриете нещо подобно - веднага отивайте на лекар. В противен случай хламидията ще увреди простатната жлеза, ставите, белите дробове и сърцето.

Трудно е да се определи напълно инфекцията, тъй като тя е вътреклетъчен паразит. Ето защо, проверете в сериозни клиники.

Добрата новина: можете да се излекувате с една доза специално антибактериално лекарство. Но тя трябва да бъде предписана от лекар, който след това ще изисква от вас да вземете тестове за още 3-4 месеца.

Крайният етап завършва с болка в тестисите, треска, безплодие, артрит, кожни лезии, възпаление на очите и уретрата.


Трихомониаза


Trichomonas Trichomonas vaginalis обикновено живее във влагалището на жената и се предава само чрез сексуален контакт (орален и анален секс не са включени). Това е двукратен шампион в света на болестите: годишно на планетата 170 милиона души се заразяват с нея. Инфекцията може да бъде определена с помощта на PCR анализ ("верижна реакция на полимераза"). Борба с венерическата болест - лекарства, предписани от лекарите. Препоръчваме да не отлагате лечението, тъй като хламидията, гонококусът и други могат лесно да се заселят в него.

Последици: простатит, патология на бременността, безплодие.


Причини за заразяване с болести, предавани по полов път


Причината за развитието на сексуални инфекции е проникването в тялото на патогенни вируси, бактерии, най-простите едноклетъчни организми, гъбички.
Ключовите предпоставки са в:

Липса на качествени контрацептиви.

Случайни сексуални отношения с непознати партньори.

Липса на лична хигиена.

Даряване и кръвопреливане при злополуки, операции, трансплантация.

Липса на навременно лечение на инфекция преди концепцията и бременността.
Въпреки това, винаги има фактори, които допринасят за инфекцията. Важен е и отслабеният по различни причини имунитет. Злоупотребата с алкохол, небалансирана диета, минерални съединения и микроелементи, постоянни стресови ситуации, физическо претоварване водят до факта, че имунната система не може да да се справи сама с патологията.


Болести, предавани по полов път симптоми


Прекомерна слабост

гнойни или лигавични секрети от уретрата;

мътна урина;

парене и сърбеж в областта на гениталиите;

увеличени лимфни възли в слабините;

дискомфорт по време на сношение и уриниране;

болка, локализирана в долната част на корема;

язви и рани по слабините, на външните гениталии;

В други органи може да настъпят симптоми в зависимост от вида на инфекцията, при която са засегнати други системи. Например, хепатита засяга черния дроб, костите са засегнати в последните стадии на сифилис, ставите могат да бъдат засегнати от хламидии.


Предпазни мерки (общи съвети) при болести, предавани по полов път


• Ограничете броя на интимните си партньори. Болестите, предавани по полов път, се срещат много по-често при хора, които имат много партньори.

• Практикувайте „безопасен секс“.

• Използвайте презервативи.

• Ако откриете симптоми като течение от вагината, пикочния канал или пениса, незабавно се прегледайте при лекаря си или в специална клиника за болести, предавани по полов път. Въздържайте се от полови контакти.

• Ако сте заболели от болести, предавани по полов път, се препоръчва партньорът ви също да се прегледа и лекува, за да не се задълбочи инфекцията.


Продукти свързани със статията

 1. Сепиа, SEPIA OFFICINALIS CH 9, Боарон

  Сепиа, SEPIA OFFICINALIS CH 9, Боарон

  Цена: 5,54 лв.

 2. Сепиа, SEPIA OFFICINALIS CH 30, Боарон

  Сепиа, SEPIA OFFICINALIS CH 30, Боарон

  Цена: 5,54 лв.

 3. Сепиа, SEPIA OFFICINALIS CH 15, Боарон

  Сепиа, SEPIA OFFICINALIS CH 15, Боарон

  Цена: 5,54 лв.