Коледни подправкиС наближаването на коледните и новогодишни празници, решихме да ви помогнем в избора на оригинални и сезонни подправки, които да внесат коледен аромат и атмосфера в дома ви.

Празниците са прекрасно време да се насладите на билките и подправките. Съществуват много и различни възможности да ги използвате не само в печенето и готвенето, но и за лечебни цели.

 

1. Канела

Канелата е шампион сред подправките по време на празниците. Изглежда, че е навсякъде: в печивата, в ябълковия сос, топлите напитки и дори в украсата!

Освен тези популярни приложения, канелата е полезна за облекчаване на лошото храносмилане и гадене. За да направите чай от канела, оставете да къкрят три или четири канелени пръчици в две чаши вода. Подсладете с мед, ако желаете.

Предлагаме ви 6 лесни рецепти за вкусни ястия с канела, които можете да прочетете тук

  • Ароматен чай Коледни вечери - канела, портокал и подправки, насипен
  • 2. Карамфил

    Пикантните, твърди пъпки на билката карамфил, могат да се използват не само като подправка, но и като украса от малки, декоративни, ухаещи цветенца по портокала и шунката.

    Дъвченето на карамфил, предотвратява лошия дъх.

    Коледни подправки по празници3. Индийско орехче

    Индийското орехче е друга любима празнична подправка, често използвана в торти и пайове. Освен това е чудесна за храносмилателната система. За да помогнете на стомаха си, добавете малка щипка индийско орехче към чаша чай от джинджифил. (Използвайте индийско орехче само в малки дози. Може да бъде токсичен, ако се приема в големи количества).

    Чаша топло мляко, поръсено със смляно индийско орехче, е релаксираща напитка преди лягане. Използвайте тази рецепта, когато децата ви са неспокойни, за да им помогнем да се успокоят и да заспят. Пиенето на чаша мляко с индийско орехче вечерно време е перфектно средство за успокоение, когато празничното вълнение поддържа всички будни.

    4. Джинджифил

    Джинджифилът добавя пикантен вкус към разнообразни храни. Освен това има много прекрасни лекарствени приложения като увеличаване на кръвообращението, намаляване на възпалението и облекчаване при запек, гадене, газове и втрисане.

    За да направите чай от джинджифил сложете 1 до 2 чаени лъжички прясно настърган корен от джинджифил или ½ чаена лъжичка прах от джинджифил в 1 чаша вряла вода за около 10 минути.

    Как да се предпазите от грип с джинджифил, можете да прочетете тук

  • Индийско орехче цяло, екстра качество, едро, Myristica fragrans
  • Звездовиден анасон, Illicium verum

    Звездовиден анасон, Illicium verum

    Цена: 3,89 лв.

  • 5. Розмарин

    Коледни и новогодишни подправкиРозмаринът е вкусна кулинарна билка, която често се използва при печени ястия, супи и яхнии. Той съдържа много прекрасни ползи за здравето като подмладяване на косата и кожата, намаляване на главоболието и действа като лек диуретик.

    Розмаринът е отлична подправка за печено пиле, картофи или шунка.

    Знаете ли, че можете да направите косата си бляскава, като изплакнете с инфузия от розмарин?

    От малкия, храстовиден розмаринов храст става прекрасно коледно дърво или ароматен център.

    6. Градински чай

    Високо ценен от хиляди години, градинския чай съдържа много лечебни свойства. Той е отлично противовъзпалително средство и е полезен за намаляване на дразненията на стомаха и червата. Салвията също така се смята за чудесно средство за усилване на паметта и е едно от най-ефективните лечения при възпалено гърло.

    7. Мента

    Ментата е особено полезна по време на празниците, тъй като стимулира храносмилането и облекчава киселините. Ментовия чай след вечеря е добър начин да завършите храненето, за да успее ментата да изведе храносмилателните сокове.

    Ментата също облекчава главоболието (което може да стане често по празниците, ако не сте внимателни). Втрийте капка етерично масло от мента върху слепоочията, за да успокоите болката в главата.

    8. Астрагал

    Тъй като сезонът на ваканциите се провежда през зимните месеци и често се оказваме в затворени пространства с много хора, е разумно да изградим добра имунна защита, като редовно приемаме астрагал.

    Астрагалът може да се приема под формата на чай, тинктура или на капсули. Изсушеният корен може да бъде нарязан и включен в супи и яхнии.

    Сърдечно ви съветваме да добавите тази билка в семейния си кухня. Проучванията доказват, че астрагалът намалява честотата и продължителността на настинка и грип.

    Подробно за употребата и свойствата на астрагал, можете да прочетете тук

    Ехинацея за коледа9. Ехинацея

    При цялата активност на празниците има вероятност в един момент да настинете. За да намалите симптомите и да се възстановите бързо, започнете да приемате ехинацея веднага щом се почувствате зле, но не и преди това (известно е, че ехинацеята не е прекалено ефективна като превантивна билка, но се използва най-добре за лечение на остри заболявания).

    Ехинацея за повишаване на имунитета

    10. Лавандула

    Включваме и лавандулата в този списък поради способността ѝ да намалява стреса. Освен това е прекрасно допълнение към домашно приготвени подаръци за грижа на тялото.

    За да намалите стреса, капнете една или две капки етерично масло от лавандула върху тъкан и вдишвайте, когато е необходимо. За да влеете дома си с аромат на лавандула, добавете три до пет капки етерично масло от лавандула към малко количество вода в маслен дифузер.

    Лайка за коледа11. Лайка

    Лайката е добре известна със своите успокояващи свойства. Ваканционният сезон е идеалното време да се насладите на лайката. Когато дните станат по-дълги и се чувствате уморени или стресирани, пиенето на чаша чай от лайка преди лягане ще ви помогне да се отпуснете и успокоите.

    За да помогнете на цялото семейство да се успокои, поставете няколко капки етерично масло от лайка в дифузер.

    Лайката често се включва в домашно приготвена козметика за грижа за тялото. Подаръците, направени с лайка, са идеални за тези, които се нуждаят от малко релакс и глезене.

    12. Звездовиден анасон

    Подправки за коледаЗвездовидния анасон е звездата сред подправките. Това е много ароматна подправка с отчасти с жълто-кафяв, отчасти червеникаво-бордо цвят. Звездният анасон има леко сладък, леко горчив вкус, остър, стипчив вкус, а аромата му е много по-силен от този на обикновения анасон. По сладост, активните компоненти на звездния анасон са 13 пъти по-силни от захарта! Често се използва в готварството, парфюмерията и традиционната медицина.

    Интересно е, че звездният анасон не само подобрява вкуса и придава аромат на ястията, но и увеличава срока им на годност. Звездният анасон идва при нас от Китай, където тази подправка е част от известния микс от подправки "5 подправки", където освен звезден анасон има канела, карамфил, съчуански пипер и кардамон и се използва широко в готвенето.