УНИКАЛНИТЕ СВОЙСТВА НА ВИТАМИН В 17- АМИГДАЛИН
Витамин В17
Витамин В17 (наричан още лаетрил, амигдалин) е вещество, което според някои учени е активно при онкологични заболявания. Споровете относно ефективността и ползите на витамин B 17 не престават и до днес, мнозина го наричат "най-противоречивото" вещество."
Предимствата на Витамин B17
Смята се, че амигдалина е в състояние да унищожи раковите клетки, без да засяга здравите. Освен това, веществото има аналгетични свойства, подобрява обмяната на веществата, облекчава хипертония, артрит и забавя процеса на стареене. Кайсиевите ядки, които съдържат витамин В 17 са се използвали за лечение на различни заболявания още в древен Египет.
Използването на амигдалин като противораково вещество има няколко признания. В тези места, където кайсиевите ядки са се използвани в храните (например Северозападна Индия) почти никога не се среща такова заболяване, като рака. Някои западни лекари, които са силно ангажирани с алтернативните терапии в онкология, също потвърждават ефикасността на витамин В17.
Учените имат следните обяснения за лечебните качества на амигдалина:
1. Раковите клетки абсорбират витамин В17, който освобождава цианид и биват умъртвени.
2. Ракът възниква от дефицит в организма на амигдалин, и след набавянето му, заболяването умира.
В средата на миналия век, американският изследовател Ернст Кребс е твърдял, че витамин B17 има ценни полезни свойства и е напълно безвреден. Той прави обширни изследвания с цел да докаже, че амигдалина не е в състояние да навреди на жив организъм, тъй като в състава на молекулата му влиза едно съединение цианид, едно - бензолдегид и две съединения глюкоза, здраво свързани едно с друго.
За да навреди цианида, трябва да се прекъснат междумолекулните връзки, и това може да го направи само ензима бета-глюкозид. Това вещество присъства в организма в минимални дози, но при рак количеството му се увеличава до 100 пъти. Амигдалина при контакт с раковите клетки освобождава цианид и бензалдехид и унищожава раковите клетки.
Някои експерти и привърженици на природолечението считат, че полезните свойства на витамин B17 се умаловажават от съвременната фармакология преднамерено.
|
|
Дозировка на Витамин B17
Поради факта, че конвенционалната медицина не признава необходимостта от използването на витамин B17 в храната, не съществуват никакви правила за приема на този витамин. Обикновено се смята, че не уврежда здравето и е възможно да се ядат по 7 кайсиеви ядки на ден, но във всеки случай, не всички наведнъж. B17 се съдържа също така в ябълковите, прасковените и други ядки.
Твърдения за симптоми на недостиг на витамин B17
Умора.
Повишен имунен дефицит.
Източници на витамин B17
Освен в костилките от кайсия амигдалин се намира в плодовете на горчивия бадем, праскова, череша и слива. Малко количество от това съединение присъства и в семената на круши и ябълки. Изследователите са установили наличието на витамин B17 в листата на черешата и лавъра, както и в младите филизи на планинския ясен.
Друг източник на амигдалин е лененото семе, което се продава в аптеките и се използва в лечението на различни заболявания. Въпреки това за извличане на витамин В17 в промишлен мащаб се използват горчиви бадеми и кайсиеви ядки.
За да задоволим нуждата на организма си от този витамин, ние трябва или да ядем семената на тези плодове, или да ги попълним в нашата диета под формата на капсули. Приемът се равнява на еквивалента на около седем кайсиеви ядки на ден.