Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Новини

2016-08-22

Перга, 10гр

ВИЖ КОМЕНТАРИТЕ>>> 00 Обща оценка: 1 от общо гласували: 0

Цена: 2.60лв.
Брой:
Добави в харесвания Изпрати на приятел
  • Подробно описание
  • Детайли
Перга, 10гр
 
Пергата е един от най-ценните и същевременно най-малко познатите пчелни продукти, поради което към днешна дата е доста екзотичен. Причина за това е специфичното трудно и скъпо производство.
 
Пергата е храната на пчелите почти през целия жизнен цикъл. Много по-популярен е цветният прашец, който е основната суровина за приготвяне на перга от пчелите. Но както хората не ядат пшеница, а ядат хляб, така и пчелите събират прашец, а след като го транспортират в кошера, приготвят от него перга  като хранителен запас.
 
Пергата е 3-4 пъти по-активна от прашеца. Усвоява се по-лесно. Съхранява се по-лесно. Има по-приятен сладникаво-кисел вкус. Подходяща е за деца и възрастни. По-слаб алерген е от прашеца поради това, че прашецът в нея вече е претърпял структурни промени и е частично разграден от ензимите на меда и от млечно-киселата флора. Поради наличие на лечно-кисела ферментация и флора има еубиотични свойства.
 
Препоръчителните дневни дози за възрастен човек според различни автори са от 5 – 10 и до 30 грама, които се приемат в няколко приема през деня, за препоръчване – на гладно. Това означава поне 30 мин. преди храна или поне два часа след храна. Така се избягва разрушаващото/смилащото действие на стомашно-чревните сокове, които се отделят интензивно при хранене.
 
В литературата се срещат различни препоръчителни схеми на прием. Една от тях е да се провеждат 10 дневни курсове по 5-10 гр. Дневно в три последователни месеца през зимно-пролетния и есенно-зимния сезони.
 
В този смисъл предлаганата разфасовка от 10 гр. Е дозата за 1-2 дни за възрастен човек. Дозите при деца са 1/3 – 1/4 от тези при възрастните. Предвид възможното антигенно натоварване се препоръчва първите дни от приема да се вземат по 1-2-3 гранулки, като дозата се повишава до 5-10 гр. дневно 
 
При наличие на съмнение за алергична реакция към цветен/пчелен прашец приемът следва да се провежда с повишено внимание, под лекарски контрол или да се ограничи.
 
Съхранението е на стйна температура. Бурканчето може да се носи в джоба или чантата и периодично да се вземат от него по няколко гранулки. Продуктът да не се съхранява изложен на пряка слънчева светлина. Да се съхранява добре затворен, на сухо място.
 
Предвид това, че пергата се извлича от пчелните килийки, формата на гранулките е  шестоъгълна и с размер на пчелна килийка. Цветът на гранулите на зрялата перга е кафеникав, тъмен и наподобява цвета на прополиса.
 
Накрая само в телеграфен стил няколко думи за състава – незаменими аминокиселини, олигомастни киселини, въглехидрати, флавонови киселини, вит. А, Е, С, група В, D, прекурсори на простагландините и мъжките полови хормони, микроелементи.. Дневните потребности от тези витамини се покриват от приема на 5-10 г перга дневно /в зависимост от теглото на приемащия, полът, физическата и нервно-психическата, интелектуалната активност и др.
 
Цена:
Цена: 2.60лв.


СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ, ТО Е ВАЖНО ЗА НАС:

Моля, попълнете задължителните полета, маркирани с *

Автор:

За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах