Храни, които отслабват имунната система
Антинутриенти
Някои от приеманите храни имат малко хранителна стойност и отслабват имунната система, чрез блокиране на функцията на есенциалните мастни киселини в организма. Тези храни са антинутриенти и се противопоставят на хранителните вещества, необходими за здравето като се свързват с тях и ги правят безполезни. Антинутриенти влизат в състава на ензимите, необходими за храносмилането и други системи в организма и по този начин увеличават нуждата от определени хранителни вещества, като пречат по този начин някои хранителни вещества да се отделя от тялото. Есенциалните мастни киселини играят важна роля за здравата имунна функция и общото здравословно състояние и е важно да се осигури адекватно снабдяване, чрез храната, както и за да се избягват вещества, с които се прекъсва техния метаболизъм и функция в организма. Ето защо е важно не само да се сведе до минимум приема на антинутриентите в храната на детето, но и да се осигури на тялото разнообразие от витамини и минерали, които ще помагат на организма да се справят с некачествената храната.
Захар
Ако в менюто са включени храни с високо съдържание на рафинирани захари това ще отслаби работата на есенциални мастни киселини в организма. Захарта увеличава загубата на магнезий и други минерали в урината и обеднява организма на витамини, което води до отслабване на имунната система на детето.
|
Несъществени мастни киселини / Бедните мазнини.
Тези видове мазнини, включително и Хидрогенирани мазнини, маргарин и пържени храни, блокират EFA и метаболитите процеси.
Свободните радикали
Теория за свободните радикали
Свободните радикали са силно реактивни молекули, открити в организма, които се свързват и унищожават клетъчните мембрани и други клетъчни компоненти. Свободните радикали идват от външни източници, като например рентгенови лъчи, слънчева светлина, химикали, тютюн и някои храни. Вътрешно те се получават по време на химични реакции. Излагане на външно влияние и влизането на свободни радикали в менюто ще увеличи броя на свободните радикали в организма и това ще доведе до разрушаване на тъканите. Намаляването на излагането на тези вещества допринася за по-здрава имунна система и по-щастливо дете.
Източници на свободните радикали в околната среда
• Слънчевата светлина
• X-лъчи
• Радиация
• пестициди
• замърсители на въздуха
• петролни продукти, като нефт
• разтворители като формалдехид
• Лакочистител и лакове за нокти
• Почистващи продукти
• Бои
• Алкохол
• Тютюн
• Пържени храни
• Маргарин и хидрогенирани растителни масла
• Кафе
• Тежки метали като олово и живак