Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Пирей

Пирей (житняк, пълзящ пирей)
Agropyrum repens (Li) P.S.


Aнглийски — Conch-grass, Руски — Пирей ползучий, Френски — Chiendent, Немски — Kriechende Quecke

Сем. Poaceae (Gramineae) — Житни

Пирей, Agropyrum repensОсновно действие: Пиреят има установено отхрачващо, противовъзпалително, диуретично действие.

Експериментални и клинични данни: Пиреят съдържа определено количество етерично масло, а също така и сапонини, които са в основата на отхрачващото и втечняващото жилавите бронхиални секрети действие, установяват учените след поредица изследвания върху свойствата на пирея. Противовъзпалителната активност на дрогата се свързва също така с наличното етерично масло (0,05%), което в основната си част се състои от въглеводорода агропирен. Това етерично масло се излъчва през белите дробове и действа както за усилване на експекториращия ефект на дрогата, така и за оказване на лек антисептичен ефект, присъщ на етеричните масла. Наличието на инулин в дрогата определено може да обясни диуретичното действие на пирея.

Емпирични данни: Българската народна медицина оползотворява противовъзпалителната активност на дрогата на пирея, като я препоръчва при лечението на ревматизъм, при възпалителни процеси, заангажиращи пикочоотделителните пътища (цистити, цистопиелити). Дрогата на пирея се предлага също така и за лечение на някои нарушения от обменен характер като подагра - усилва излъчването на повишеното при тази болест съдържание на пикочна киселина в организма. Като диуретично средство пиреят се препоръчва за лечение на асцита при чернодробната цироза.

Пирей, лечениеНачин на приложение: Две чаени лъжички ситно нарязани корени от пирей се заливат с 200 мл студена вода (извличане на студено) и престояват 12 часа. След филтриране остатъкът от дрогата повторно се залива с чаша вряща вода. След 10 минути двата извлека се смесват. Това е дозата за един ден.

Описание: Пиреят, познат още като житняк или пълзящ пирей, е многогодишно тревисто растение с дълго пълзящо, вкореняващо се във възлите коренище, издънки и изправени, 60-100 см високи цветоносни стебла, с плътни възли и кухи междувъзлия. Листата на пирея са плоски линейни, 4-8 мм широки, с гладки голи или влакнести влагалища. Цветовете на пирея са 4-7, събрани в малобройни класчета, формиращи удължен рехав клас. Плодът на пирея представлява зърно. Пиреят цъфти през юни и юли.

Разпространение: Пиреят расте по тревисти места, пасища и ливади, по открити и необработвани места, често на овлажнени терени. Билката е разпространен из цялата страна от низините докъм 1500 м надморска височина. Освен у нас, пиреят се среща в цяла Европа.

Дрога: Събират се подземните стебла (Phizoma Graminis) на пирея през пролетното или есенното оране на нивите. Изчистват се от пръста корените и листните влагалища, измиват се, нарязват се и се изсушават. Притежават сладникав вкус.

Съдържание: Около 10% слузни вещества, полизахарида тритицин, който при хидролиза отделя d-фруктоза, инозит и малко сапонини.


За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах