Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Огнивче - за лечение на черния дроб и бъбреците

билка огнивчеОгнивче - за лечение на черния дроб и бъбреците


ANAGALLIS ARVENSIS L.
(сем. Primulaceae — Игликови)


Българска народни наименования — видовиня, наметка, огнивче.

Основно действие на билката огнивче е противоглистно.
Експериментални и клинични данни. В опити in vitro 5% 24-часова мацерация и 5% декокт от надземната част на огничето показва изразено противоглистно действие. Ниски концентрации от хеноподиево масло и аскаридол предизвикват при аскариси отначало прояви на бягство и защита, след това явления на парализа, които отначало са реверзиблени. При 4 мг% хеноподиево масло и 10 мг% разтвор или емулсия настъпва пълна парализа ка глистите в течение на около 2 часа. Огнивчето  следва да се използува само при отказ на модерните противоглистни средства при кръгли глисти, специално при аскариси; понякога оказва ефект и при тении.
Начин на приложение. Масло от огнивче  се дава в 2 единични дози дневно по толкова капки, на колкото години е детето, в разстояние на 1 час сутрин на гладно; 2 часа след това се дава бързо и силно действуващо очистително. Възрастните вземат по 20 капки единична доза. Лечението не трябва да се повтаря по-рано от една седмица

Употреба в народната медицина. Билката огнивче е известна като лекарствено растение още на старите гърци. В нашата народна медицина билката се прилага при чернодробни заболявания, пясък на бъбреците, жлъчни камъни, като пикочогонно средство и др. във вид на запарка: 1/2 чаена лъжица ситно нарязани стръкове се заливат с 1 чаена чаша вряща вода. След 10 минути се прецежда и се изпива на няколко пъти за 1 ден, но под контрола на лекаря. При по-големи дози билката е отровна.
Външно отварата се прилага за бани и компреси при подагра, за налагане на подуто и др.

Характерни особености. Огнивчето  е едногодишно дребно тревисто растение. Коренът е тънък, разклонен. Стъблата на биката са обикновено четириръбести, разклонени още от основата си, многобройни, почти стелещи се, до 20 см дълги, зелени. Листата са срещуположни, яйцевидни или яйцевидно-продълговати, целокрайни, приседнали, заострени. Цветовете са дребни, бели, червени, оранжево- или огненочервени, разположени поединично в пазвите на листата, винаги на дълги дръжки. Чашелистчетата са ланцетни, 5 на брой. Венчето е дисковидно, почти до основата си 5-делно. Тичинките са пет. Яйчникът е топчест, с едно стълбче и много семепъпки. През нощта цветовете се затварят и навеждат, а сутрин се отварят и изправят. Плодът е сферична, многосеменна капсула, разпукваща се чрез едно капаче. Семената са ръбести, матови, почти черни. Цялото растение е голо, без миризма, с горчив вкус.
Разпространение. Билката огнивче произхожда от Средиземноморието, а е разпространено в Европа, Азия и Северна Америка. У нас се среща като бурен и плевел из речните долини, по стърнищата, сухите тревисти места, край пътищата, населените места и другаде в цялата страна.
Употребяема част. Стръковете (Herba Anagallidis arvensis).
Време за бране. Юни — август.
огнивче, лечение с билкиНачин на бране. Отрязва се цялата надземна част на билката в началото или през време на цъфтенето. Събраният материал се прочиства от странични примеси, повредени или наядени от насекомите листа и др.
Начин на сушене. След прочистване билката се суши на сянка в проветриви помещения или в сушилня, като се разстила върху рамки или постелки, или се правят китчици, които се окачват на пирони, опънати телове, канапи и др.
Рандеман. От 5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.
Описание на готовата билка. Изсушените стръкове от огнивче трябва да са запазили естествения си вид и да отговарят на описанието, дадено в „Характерни особености". Вкусът е горчив, а миризмата — без особености.
Съхранение. С предпазливост, в сухи и проветриви помещения.
Съдържание. Два сапонина, глюкозида цикламин, флавоноиди, дъбилни вещества, ензима примвераза и др. Нашето растение не съдържа алкалоиди.


За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах