Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Копитник

Копитник
Asarum europaeum
Английски — Asarabacca, Pуски — Копытень европейский, Френски — Cabaret, Немски — Haselwurz

Сем. Aristolochiaceae — Копитникови

Копитник, Asarum europaeum Основно действие: Копитникът има установено отхрачващо, отчасти седативно действие.

Експериментални и клинични данни: Отхрачващото действие на дрогата се дължи на присъствието на етерично масло в копитника. Важно е да се отбележи, че ако се приложи в по-голяма доза, дрогата може да предизвика и повръщане. Етеричното масло съдържа съединението азарон, което се характеризира с наркотични свойства - това вероятно обуславя и седативния ефект на копитника, анализират учените. През шейсетте години български автори проучват алкохолни, водни, етерни и етилацетатни извлеци от копитника, и тяхното влияние върху кръвното налягане на нормотонични котки. Те не установяват заслужаващо внимание хипотензивно действие на дрогата.

Емпирични данни: На първо място, нашата народна медицина предлага копитника като ефективно средство за отвикване от алкохол. Билката и извлеци, получени от нея се препоръчват за улесняване на отхрачването на жилавите секрети, обтуриращи дихателните пътища. По-големите концентрации на дрогата, приложени перорално, предизвикват повръщане, най-вероятно по пътя на дразнене на периферните рецептори, предизвикващи този рефлекс. Именно в тази връзка народната медицина препоръчва копитника като ефективно средство за отвикване от алкохол.

Народната медицина препоръчва, освен това, копитника и като средство за потискане (успокояване) на повишената възбудимост на централната нервна система (при свръхвъзбуда, главоболие от мигренозен тип и др.). Прилагането на дрогата изисква повишено внимание, тъй като при копитника се касае за билка, притежаваща значителна токсичност (както азаронът, така и съдържащият се в дрогата алкалоид азарин са токсични агенти).

Не на последно място, българската народна медицина препоръчва противоязвеното действие на копитника; което може би е израз на съдържащите се в дрогата два флавонови алкалоида А и В, засега все още недобре идентифицирани.

За отвикване от хроничен алкохолизъм народната медицина препоръчва като ефективно средство следната комбинация: 1 чаена лъжичка стрити на ситно листа от копитник и 2 чаени лъжички зелени обвивки от орех. Известно количество от сместа (1 чаена лъжичка) се поставя във виното, което ще се пие - горепосочената прескрипция е разчетена на 4 литра вино.

Нежелани ефекти: Копитникът се причислява към токсичните билки. Употребата му трябва да става при повишено внимание!

Копитник, лечениеНачин на приложение: Активните принципи на дрогата се извличат на горещо, като се спазват следните съотношения: 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога (прясна) се заливат с 200 мл вряща вода и се оставя да се извлича до изстудяването на сместа. След това се филтрува и така приготвеният извлек се изпива в продължение на един ден.

Описание: Копитникът е многогодишно тревисто растение с дебело пълзящо разклонено коренище. Стеблото е късо, 2-5 (10) см дълго, полегнало или приповдигащо се, в основата с 3 кафяви люспи и 2 (3) сближени презимуващи листа на дълги дръжки. Листните петури на копитника са бъбрековидни до почти кръгли с дълбока сърцевидна основа, целокрайни, тъмнозелени, лъскави. Цветовете са единични на върха на стеблото, околоцветникът е прост звънчевиден, отвътре е тъмнопурпурновиолетов или виолетовокафяв, отвън е зеленикавочервен до кафяв, влакнест. Плодът на копитника е многосеменна 6-гнездна кълбеста кутийка. Билката цъфти от март до юни.

Разпространение: Копитникът расте из влажни сенчести широколистни (най-често букови) гори, в планините. Разпространен е в цялата страна от 300 докъм 1200 м надморска височина. Освен у нас, копитникът се среща се в цяла Европа (без крайните северни части).

Дрога: Дрогата представлява коренището (Rhizoma или Radix Asari), събрано по време на цъфтежа, изчистено от пръста и изсушено, както и надземната част (Herba Asari), пречистена от пожълтели листа и изсушена в проветриви помещения при около 35°С.

Съдържание: Около 1 - 2% етерично масло, значителна част от което се губи през време на сушенето, слузни вещества, танини, флавоноиди, смоли, алантоин и др. Главната съставка на маслото е веществото азарон (производно на фенилпропана).


 


За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах