Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Гледичия има установено спазмолитично действие

Гледичия
Gleditsia triacanthos L.

Английски - Heney locust, Немски - Gleditsia, .Schotenbaum, Френски - Carouge a miel, fevier d'Amerique, Pуски - Гледичия обыкновенная

Сем. Fabaceae (Papilonaceae) - Бобови (Пеперудоцветни)

ГледичияОсновно действие: Гледичията има установено спазмолитично действие.

Експериментални и клинични данни: Фармакологичната активност на билката се определя от съдържанието на алкалоида триакантин в листата й. Фармакологичното действие на триакантина е подробно разработено от екип учени в средата на шейсетте години на миналия век. Изследвайки гледичията, те установяват, че средната летална доза на триакантина, въведен интраперитонеално в опити на мишки, възлиза на 259 мг/кг. Спазмолитичното действие на триакантина е близо до това на папаверина, но той е 4 - 5 пъти по-малко токсичен. В доза 0,1 мг/кг триакантинът притежава хипотензивен ефект, като ефектът му се засилва и удължава с увеличение на дозата. Хипотензивният ефект е добре изразен и при животни с експериментална атеросклероза. В определена доза триакантинът в опити на котки предизвиква увеличение на коронарния кръвоток, но същевременно повишава и консумацията на кислород от миокарда подобно на папаверина,установяват още учените.

В клиниката препаратът е изпитан с успех като спазмолитично средство при заболявания на стомашно-чревния тракт като спастичен колит, язвена болест и др.Според някои учени същият алкалоид, изолиран от растението Holarrhena floribund, стимулира еритропоезата.

Емпирични данни: Извлеци от листа на гледичия се използват в народната медицина за лечение на язвена болест, колити със спастичен характер, хронични холецистити. Антрагликозидите, които се съдържат в плодните шушулки, имат слабително действие при хроничен запек.

Начин на приложение: От листата на гледичията може да се приготви отвара, като се предпочитат млади листа, в съотношение 20 г листа на 200 г вода. От отварата се пие по 1 супена лъжица 4 - 5 пъти дневно.

ГледичияОписание: Гледичията е дърво, високо до 20 (45) м, кората му е сивокафява, плитко напукана. Клонките (понякога и стеблото) са с дълги до 10 см прости или разклонени остри кафяви или червеникави лъскави шипове. Листата са прости или двойно перести, с 8 до 14 двойки перести листа, листчетата продълговато ланцетни или ланцетно елиптични, разредено напилени, голи. Цветовете на гледичията са почти приседнали, полигамии, жълтозелени, в сбити гроздовидни съцветия в пазвите на листата. Венчето е почти правилно, от 3 до 5 неравни листчета. Плодът представлява плосък боб до 30 - 35 см дълъг и от 2 до 4 см широк, слабо сърповидно извит и надлъжно усукан, лъскав, многосеменен. Гледичията цъфти през юни и юли.

Разпространение: Гледичията е дърво, култивирано широко из страната като декоративно, за огради и в лесоустройството. Освен у нас, се среща в Северна Америка.Гледичията е култивирана и в Централна, и Южна Европа.

Дрога: Изсушените плодове, събрани след пълното им узряване, дълги до 40 см кафявочервени плоски бобове с около 30 кафяви семена (Fructus Gleditsiae); листата (Folia Gleditsiae).

Съдържание: Тритерпенови сапонини, антрахинонови глюкозиди, флавоноиди, танини, слузни вещества, витамин С и следи от витамин К. Листата съдържат алкалоида триакантин и амини.


За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах