Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Чай мате

Чай мате – здравословната алтернатива на кафето

чай мате – здравословната алтернатива на кафетоЧай мате? Приемете поканата на вашите приятели, ако ви предложат тази напитка, вместо традиционната чаша кафе или чай. Ще се уверите, че непознатата за нашите географски ширини напитка мате също  ще ви освежи,  но без да усещате онова особено чувство на леко напрежение или стягане, с което почти сте свикнали при употребата на досегашните тонизиращи топли напитки.  Чаят мате  е една чудесна и здравословна алтернатива на кафето и сигурен източник за вашето добро настроение.

Мате е традиционна южноамериканска запарка.Приготвя се от листата на вечнозеленото дърво Ilex Paraguariensis, което расте в Централна и Южна Америка и най-вече в горите на Андите, на територията на днешен Парагвай. Местните жители – индианците,  познали първи здравословните качества на растението. Всъщност, както за шоколада, така и за чаят мате се носят легенди, че е получено като дар от боговете. Те вярвали, че чаят мате им помага да са силни и издръжливи, и приемали напитката мате  като задължителна в своето хранене.
Годините доказали, че чаят мате  е неоценим природен стимулант, защото засилва имунната система, намалява стреса,  стимулира  мисловните процеси, пречиства от токсини, нормализира кръвното налягане, тонизира нервната система, контролира  апетита, лекува безсъние, забавя процесите на стареене, нормализира температурата.

Наричат чаят мате  „течен зеленчук”. Ненапразно: Yerba mate съдържа изключително ценни витамини и минерали, необходими за нормалната дейност на организма – витамините A,C,E,B11,B2, каротин, калций, желязо,калий,15 различни аминокиселини,антиоксиданти, полифеноли и много други полезни съставки. Той е натурален стимулант, без странични ефекти, без токсичността на кафето. Чаят мате води до най-качествения сън, ободрява мозъка и тялото, създава настроение и е чудесен източник на хранителни вещества. 
Най-важната съставка на чаят мате е алкалоидът матеин, който има различна химична формула от кофеина, но пък въздействието му върху организма е сходно. Веществото матеин се съдържа в листата на  растението Yerba mate. Предимството е, че матеинът въздейства по-меко и е лишено от страничните ефекти и недостатъците, които се наблюдават при кофеина. Мате действа като „кадифен” стимулатор на физическата и психическата активност на човека, подобрява осезаемо дейността на храносмилателната и отделителната система, нормализира кръвното налягане и разширява съдовете. Мате традиционно е използван като лек срещу умствената и физическа преумора и срещу простудни заболявания. И нещо не по-малко важно –  чаят мате  има изразени свойства на психо-стимулатор и все повече се използва като средство за  лечение на психични разстройства. Напитката е полезна за хората от различни възрасти, живеещи в големите градове, водещи активен живот и подложени на стрес. През 1964 г. институтът „Пастьор” и  Парижкото научно общество, изследвали вече чаят мате  като здравословен и неповторим източник на витамини, заключават: “Трудно е да се намери растение в света, близко до  мате по хранителен състав”, “...мате съдържа практически всички витамини, необходими за поддържане на живота...” Учените потвърждават вярванията на индианците гуарани и днес се знае, че чаят мате помага за:• Диабет - регулира нивата на кръвната захар
• При запек - подпомага храносмилането
• При напрежение - отпуска нервите
• При високи нива на лошия холестерол
• При пролетни алергии - облекчава симптомите
• След болестни състояния - засилва имунната система

Чаят мате-напитката на приятелствотоЧаят мате се възприема не само като напитка, която помага на хората да са бодри и тонизирани, но и като ритуал, като традиция, която ги обединява. Тази традиция тръгва от дълбока древност. Разказва се, че когато индианците се събирали да решават важни въпроси, ритуалното пиене на мате им помагало по-бързо да разрешат проблемите си. И днес е приятно да пиеш мате с приятели. Но дори и да предпочетете да се насладите на напитката сами, това пак е удоволствие. Затова, ето начина на приготвяне: Една чаена лъжичка от стритите и изсушени листенца чай мате, се залива с 250 мл гореща вода (80-90° С), престоява 3-5 мин, след което може да се пие. В зависимост от индивидуалния вкус мате може да се запарва няколко пъти. Напитката ще ви хареса – тя има изразителен вкус, между зеления чай и кафето, с ароматни намеци на тютюн и дъб. Може да изпиете чаша мате, подсладена със захар или мед или пък – без подсладител.
За да се усети този нов вкус са нужни две чудновати неща, приети за безспорни аксесоари при пиене на чай мате. Оригинално билката била заливана в съд, подобен на малка кратунка, която се нарича "калабас" или "мáте" . Това е първият аксесоар.  Листата остават в съда през цялото време, без да се прецеждат. Всъщност течността се пие с помощта на сламка,завършваща в долния си край с цедка. Тази сламка се нарича "бомбиля" и най-често бива изработена от неръждаем метал, дърво, пластмаса. Това е вторият аксесоар. Ако човекът, за когото купувате съд и прибор за мате обича напитката много гореща, тогава непременно към калебаса прибавете бомбиля с къса тръбичка. Ако е почитател на хладно мате, тогава бомбилята трябва да е с дълга, дори метална тръбичка.
Митологията на откриване на мате казва, че това е „напитката на приятелството”. Да я открием заедно. 


За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах